Thursday, September 10, 2009

Wiring Installation

Salam...minggu lepas aku bawak student practical bernama "BAI" utk belajaq wiring n repair kat umah Fazlan n Huzaimi....mula2 p umah Fazlan..aku p tukar MCB-Miniature Circuit Breaker saiz 20 ampere...dia punya dah terbakar n hitam da....mungkin overload la tu..so aku bawa si Bai ni buat la penukaran MCB tu kat DB-Distribution Board umah Fazlan..just tukar jer...hhehe..kurang2 ada lajugak si bdk practical nie tau cara2 nak tukar...sbb si Bai nie amik cos elektronik tapi prac dlm elektrik....tapi apa2 pun dah bos aku terima dia aku kena la ajar dia elektrik..nak bagi paham lebih lanjut aku bawak la p umah org utk bagi dia tgk keadaan wiring kat situ...kat dlm bengkel nie kami ada la ajaq dia suis satu hala,2 hala, perantaraan, soket 13, soket 15 n semua la ttg pemasangan elektrik...heheh...dah tanggujawab aku n sallleh kan...

Bai (Afiq) tgh tukar buka DB

Bai berhati2 buka MCB sbb ada current lagi tu..wkakaka

tgh testing kot2 ada karen...takut la tu...

Pastu kami ke umah huzaimi pulak...kali nie berat sikit la...sbb kami tukar DB 12 way ke 16 way..sbb DB kat umah Huzaimi penuh tk cukup kerana dia nak tambah Heater kat bilik air...so bila dah penuh aku cadangkan tukar DB saiz besaq sikit...pastu buat wiring Heater...dah lama tak buat wiring mmg penat sikit la..maklum la dah tinggai lama...bila brg dah sedia n aku ajaq Bai pasang PVC kondiut with saddle & Bar dia pun buat sendiri..aku ajaq tebuk siling utk PVC kondiut guna drill...mmg nampak dia kekok sikit..tapi bila dia selalu cuba lama2 ok la...sementara dia tebuk n pasang PVC kondiut, aku naik atas siling nak pasang kabel 2.5mm² pvc (Life, Neutral n earth) utk wiring heater...dah la skill dah ilang so lama jugak aku pasang kat atas siling tu...30 minit ada kot aku dok atas tu...dah siap tu aku suh Bai fitting suis heater n pasang heater..pastu kami tukar DB baru...bila dah siap terasa nikmatnya..."DAH LA AKU BUAT BULAN POSA WOI..."tapi demi kawan2 aku tak kisah...harga pun kwn2..kalau bkn kwn2 muflis la korang semua...wkakakka

2 comments:

Anonymous said...

blh tahu hrga tukar db? wassap pd sy 0132966143 @ email basyee@gmail.com
tqsm

Ahmad Ramdhan Ismail said...

Sayapun nak tau harga tukar db 0102261434 dhan