Thursday, September 3, 2009

C-Jan dan Lyna Bertunang


Assalamualaikum...apa maksud bertunang???bagi pendapat aku bertunang tu permulaan perkahwinan yang mana ia adalah adat resam kaum melayu di Tanah Melayu ini...jadi tak hairanlah kalau setiap insan yang bakal bergelar suami isteri akan bertunang dahulu...maklum la adat...lagi pun bila bertunang ni kaum keluarga kenal pasanagn anak mereka...jadi apa2 senang nak dicari..kan kan..kdg2 tu ada juga yang dah tak ikut...mcm zaman skarang nie terus jer bernikah..senang..kalau dah bertunang tu mcm2 kita tak boleh buat...buat tu salah buat nie pun salah...org gelar darah manis...emmm...bkn apa time2 darah manis nie la mcm2 dugaan yang perlu dihadapi setiap pasangan sebelum je jinjang pelamin...kalau bertunang tu ada la masanya..1 bulan, 2 bulan n kdg2 sehari jer terus kawin...bagi aku bertunang nie best gak..dpt la kita nie menjaga diri..sebb kdg2 apa yang kita buat ada mata sedang memerhati..jdi..berhati2 lah..biasa la mulut org....jd pandai2 la jaga diri...

mcm kawan aku yang sorang nie...depa nie dah nak kawen hujung bulan 11/2009..jadi aku cerita lah ttg depa nie k...c-jan nie sebenarnya kawan baik aku sewaktu sek rendah lagi...sek men sambung sama2..so sampai la skang nie kami still lagi contact..al-maklumla c-jan nie kerja kat dekat2 dgn office aku jugak...bila aku dpt cerita c-jan n awek yang lama dia dulu dah tak sehaluan aku ckp kat dia..."tinggal jer...dah org tak paham....la nie biaq aku cari yang paham"....bila selalu aku paksa dia akhirnya dia setuju....hehehe...

Lyna action depan kamera

aku pun cari la awek2 yang boleh percaya nie...biasala..c-jan nie baik..tak mcm aku..hampeh..heheheh..hensem plak tu...setelah aku selidiki kat office aku ada la lagi yang bujang2..so aku try la ushar2 sorang2..ada yang ok n ada yang tak sesuai....yang baik kena la dgn yang baik kan...masa aku mula2 interview bulan 4/2007 aku masuk sebilik dgn lyna..kena la tanya mcm2 soalan dgn Kak Asmah (KJKK KKBD sekarang Pengarah KKBaling), Hj Rosli (KJPSH KKBD sekarang Pensyarah Polimas) & Kak Azira (PHEP)..masa tu yang aku igt lyna jwb dia penah kerja mengajar n dok belajar BI..aku igt power...rupa2 hampeh..sama dgn la kita lyna...(sory lyna)...kami berdua juga disuruh berlakon mengajar budak...lyna ok ja sbb dia pernah mengajar...yang aku nie...tergelak2...hehehhe...maklum la tak biasa...dah abis interview tak sangka pulak kami dipertemukan jodoh utk jwb exam (Medsi) iaitu ujian nak jadi guru pada 12 jun 2007 bersama2..tapi bkn satu bilik la......hehehe..Alhamdulillahaku n lyna akhirnya dpt menjadi Pensyarah di KKBD nie...

setelah setahun aku kenai lyna aku pun cubala kenalkan c-jan n lyna mula2 aku buat cerita BOHONG dgr lyna cerita "'''BOHONG...wakakaka...aku ckp masa suatu malam tu aku n c-jan naik kereta p mkn..on the way nak balik, kat satu lampu isyarat kami nmpk la kereta lyna dok depan kereta c-jan..pastu cjan ckp awek yang bawak kereta tu lawa..(lyna la)..pastu aku tgk2 lyna...apa lagi..aku terus ckp yang c-jan suka kat lyna..wkakaka....""""..pastu esk nya dua2 malu2 kucing...aku bagi email c-jan kat lyna..pastu depa Yahoo Messenger (YM)...pastu aku bagi pulak friendster c-jan kat lyna...nak bagi tgk gambaq...baisala kwn aku hensem..takkan lyna tak terpikat...mcm2 dugaan gak aku nak jodohkan depa nie..dgn ada yang kata c-jan penah dating dgn awek lain masa kursus dulu...itu kn kami da....Nama dia Myna..tah sapa2 tah yang buat propaganda nie..wakakak..tapi disebabkan c-jan n lyna saling percaya mempercayai & saling single n memerlukan pasanagn depan pun berkenalan la...mula2 YM pastu berfriendster..pastu kalau tak salah aku bawa jmpa mkn sekali kot...bila mata bertemu mata, terus turun ke hati...

Hantaran sebelah perempuan...sebelah lelaki mana???aduh aku tak sempat nak amik da..

dan akhirnya couple la kot depa nie..aku pun tak tau bila depa couple..aku just bagi jln, pastu pandai2 la kawan...last2 aku dgr depa nak bertunang 28 feb 2009 ari tu...wah...menjadi jugak idea tipu aku...heheheh..insyallah pas raya nanti kawen la depa nie...apa2 pun aku tulis nie utk igt kan hampa kenangan manis hampa...aku rasa best sgt sbb kedua2 kwn aku nak kawen...dlm cerita nie aku tak ada unsur nak malukan hampa just for fun..ppun aku sekeluarga doakan hampa berdua dapat menjaga hubungan nie sehingga ke anak cucu....Auni tgh tunggu kawan tu...

Nie la tunang lyna...

p/s: kalau tak suka bgtau..aku boleh delete balik k...
p/s: honeymoon kat mana???nak ikut....nak bawak Rose & Auni sekali...wkakakak

7 comments:

AmyNa said...

uihh..patut ceria jerk kwn kita tue. haku ingat dia memain jerk ari tu. bagus la prend...

ehh x pasal² nama haku pun masuk dlm n3 nie..adehhh !!!

lyna + myna...ok la tue..ihiksss!!

"SELAMAT BERTUNANG SAHABATKU"

Ain said...

c-jan nak kawen dah ehhh?? Congrats..

Aku ingat dulu C-Jan memang budak paling baik antara semua budak2 lelaki dulu...( nabil, fhaizal , apit , nasrun )hangpa pun baik jugak tapi sikit...hahahaha

Apit...kim salam dekat C-Jan ehh..hang pesan dengan dia jangan lupa layangkan kad kawen kat aku...

apiskedah said...

OKEH....AKU SUH TUAN PUNYA KOMEN...DIAM JER...BAIQ JER LA...APER2 DOAKAN KWN KITA SELAMAT SEMUANYA..."JAN..JGN KETAQ JAN...RELEX2..TOK KADI BAIK PUNYA...KALAU TOK KADI TAK OK KITA P CARI TOK MUDIM PLAK...WAKAKAKAKKA"

apiskedah said...

OKEH....AKU SUH TUAN PUNYA KOMEN...DIAM JER...BAIQ JER LA...APER2 DOAKAN KWN KITA SELAMAT SEMUANYA..."JAN..JGN KETAQ JAN...RELEX2..TOK KADI BAIK PUNYA...KALAU TOK KADI TAK OK KITA P CARI TOK MUDIM PLAK...WAKAKAKAKKA"

ashferio said...

aku dah habaq hg xmau caya plak myna ooiii...hahaha...lani hg tau la kn aku xmen2..ekekeke...aku xdak nk komen apa dah apit oiii...smua hg ceta tu btoi ja..tq byk2 no smua kwn2...ain,nnt hg bg alamat kt aku...aku post kad utk hg...jgn xmai plak nooo...

rynne said...

seronok aku.. sorang lagi kawan aku nak kawen and aku pun dapat kawan baru jugak.. mula2 sue pas tu rose and lani lyna lak.. bertambah2 la kawan2 aku lani..

apa2pu jan.. tahniah.. aku akan balik hang kawen nnt. dont worry insya allah..

aku ada satu req.. aku nak jadi pengapit boleh??? hehehehe

AmyNa said...

yea yea ku caya jan..huhuhu.wahhh pasti meriah kenduri ko wahai sahabatku. InsyaAllah.siap rynne tawar nak jadik pengapit lagik...Adakah ku dapat baliks nie...alahaiii!!!!

apis: tok kadi?? kelakar betul sahabatku sorang ni..apapun kita enjoyyy.Keh keh keh!!!