Tuesday, September 15, 2009

Melawat Nenek Auni ( Tok Aku)

Sabtu lepas, 120909 aku , wife n Auni pulang ke kampunag aku sebleah mak aku..nak bawa Auni jmpa nenek dia…tok Auni (mak aku) pun dah sampai awai pagi tu..saja jer pegi bawak Auni sbb tok aku sakit..tak boleh jalan…pastu masa lahir Auni tak masuk hospital sebanyak 2 kali masa dlm pantang..mak jugak yang ulang alik p tgk..kami tak terdaya sbb rose dlm pantang….masa p tu Auni jmpa nenek la sat…past uterus tido (biasa la bdk)….yang aku ni p la melepak dgn sepupu..hehehe….menyembang..mcm2 tu jer..sambil dok tgk astro tau2 astro terpadam..igt kan rosak….check punya check…chait…sepupu aku tak bayaq bill…kurang asam jawa tul…



Mak Wa tgh menguli tepung

Mistquljannah & makcik (adik mak aku) tgh buat kuih siput

Auni Tgh terbaring bersama Tok

Mak aku mask apaer tah??


Auni minum susu ek..


pastu p melepak umah Mak Wa aku kat sebleh umah tok..tgk depa buat kuih raya…tgk mcm sedap..aku pun beli la 2 bungkus…pastu Mak Wa aku ni ajaq sepupu aku buat kuih siput…maklum la baru darjah 5 teringin nak belajaq..so Mak Wa au ajaq la….tonyoh punya tonyoh…tenyeh punya tenyeh….ada yang elok n ada yangb kureng..maklum la baru belajaq..tapi tak pa sbb yang tu bkn utk jual….utk mkn….wakakakka…mak aku dok kat dapur nak masak apa tah…sbb selalunya mak akan sampai pagi..pastu masak kat tok sbb tok uzur n then ptg tu balik umah balik..umah tok aku dgn umah mak aku 40 minit jer kalaui bawak slow..kalau umah aku dgn umah tok aku 20 minit jer..hehehhe..pepun…jom buat kuih raya…yum2…


P/S : terigt masa kecik2 dulu…aku buat kuih dgn mak aku pakai dapur arang sebelum ayah belikan oven

3 comments:

azinuj said...

"Nenek Auni" (Tok Aku)..cm salah je aku rase ayat nih..heheh...
Kalu nenek Auni..mak hang la apis...kalu tok hang..Moyang Auni la pulak...

apiskedah said...

kita lain negeri tak sama....bagi auni tok tu mak aku, nenek tu tok aku (moyang auni)..ada paham...

azinuj said...

weh..aku phm la..ganu pon panggil nenek tu tok..ang explain tu kn same je ngn yat aku tuh...
ang nk cite pasai tok ang ka mak hang? tok hang kan?
kalu tajuk "Nenek Auni" (Mak Aku)
Kalu tajuk "Tok Aku" (baru la moyang Auni)...
ke..tajuk ang nk letak ni melawat nenek auni n tok aku..hehhe...