Tuesday, August 19, 2008

Calibration Eartfault and Overcurrent




Semekom..wah..seronok rasenyer dapat ilmu baru nie...first time aku blajar n tgk org buat calibration kerosakan ke bumi n lebihan beban...biasala 1st time...rupa2 nya byk lagi ilmu elektrik yang aku tak tau...syarikat yang buat nie aku tak kenal pon..tapi mmg expert dalam bidang nie...ala tujuan utama ELR nie adalah untuk memutuskan bekalan apabila berlaku lebihan beban n kerosakan bumi..selalunya ELR nie akan detect dulu baru RCCB...so ELR nie akan memberi sedikit masa kepada RCCB sebelum ia ditputuskan demi menjaga keselamatan pengguna...kesimpulannya ELR nie macam kita setting masa utk RCCB beroperasi...tu jer....hehehe..nak tgk gambaq???

2 comments:

Martkey said...

Overcurrent & Earthfault (OCEF) merupakan satu alat protection (relay).mcm2 jenis relay lg ada selain OCEF. ada, REF,SBEF,Current Diff, Distance, Thermal Overload, Stub Prot,overload,unbalance, bias diff, overvoltage dan mcm2 jenis dan brand lg...
calibrate OCEF tu besanya utk pastikan lengkuk ciri IDMT dia, timing (pick-up & drop-off), sensitivity, hig&low set dan litar tripping...
Secondary Test Set jenis Vanguard,Programma,Sverker mmg byk digunakan utk test/calibrate dan bersepah kt market dgn harga 1 set lebih kurang sebiji keta kancil convert mira...
Promo skek: bleh panggil company aku utk test/calibrate benda2 mcm nih. lg dasat pun bleh... :-)

mhafizrahim said...

yerla..nanati aku panggil...tapi company hang besaq sanagt n main projek juta2..aku simple jer..ribu2an jer..